آخرین ماه گرفتگی در سال 2022 امشب در کشور کانادا اتفاق خواهد بود. این پدیده که در دقایق آغازین بامداد سه شنبه 8 نوامبر 2022 "امشب" رخ خواهد داد، در سراسر کانادا قابل مشاهده است؛ هرچند که طبق معمول، در نهایت شرایط آب و هوایی محلی و مناطق زمانی، تعیینکننده شرایط رصد هستند. ماه گرفتگی که با قرار گرفتن ماه در سایه زمین شکل میگیرد، حدود شش ساعت ادامه خواهد داشت.
https://www.timeanddate.com/eclipse/in/canada/vancouver
برای اطلاع از ماه گرفتگی امشب اینجا را کلیک کنید
Global Event: | Total Lunar Eclipse |
---|---|
Local Type: | Total Lunar Eclipse, in Vancouver |
Begins: | Tue, Nov 8, 2022 at 12:02 am |
Maximum: | Tue, Nov 8, 2022 at 2:59 am 1.359 Magnitude |
Ends: | Tue, Nov 8, 2022 at 5:56 am |
Duration: | 5 hours, 54 minutes |
************************************************************************************************************************************************************
امام صادق(ع) فرمود: «هرگاه پروردگار عالم بخواهد بندگانش را بیم دهد و به آنان ترک گناه را یادآوری کند خورشید گرفتگی و ماه گرفتگی میشود، هرگاه چنین شد با ادای نماز آیات به او پناهنده شوید».وسائل الشیعة، ج 7، ص 484.
******************************************
وجوب نماز آیات
نماز آیات دو رکعت است و در هر رکعت پنج رکوع دارد، نماز آیات به دو روش خوانده میشود.
اولین روش خواندن نماز آیات: بعد از نیت و تکبیرة الاحرام، حمد و سوره خوانده شود و به رکوع برود، سپس سر از رکوع برداشته و دوباره حمد و سوره را بخواند و به رکوع رود و باز سر از رکوع بردارد و حمد و سوره بخواند و به رکوع رود و سپس سر از رکوع بردارد و همین طور ادامه دهد تا یک رکعت پنج رکوعى که قبل از هر رکوعى حمد و سوره خوانده است انجام دهد.
سپس به سجده رفته و دو سجده نماید و بعد براى رکعت دوم قیام کند و مانند رکعت اول انجام دهد و دو سجده را بجا آورد و بعد از آن تشهد بخواند و سلام دهد.
قرائت نماز آیات به صورت دیگر: بعد از نیت و تکبیرةالاحرام، حمد و یک آیه (البته احتساب بسمالله به عنوان یک آیه خلاف احتیاط است) از سوره اى را قرائت کرده و رکوع کند، سپس سر از رکوع بردارد و آیه دیگرى از آن سوره را بخواند و به رکوع رود، و بعد سر از رکوع برداشته و آیه دیگرى از همان سوره را قرائت نماید و همین طور تا رکوع پنجم ادامه دهد تا سورهاى که پیش از هر رکوع، یک آیه از آن را قرائت کرده، قبل از رکوع آخر تمام شود.
سپس رکوع پنجم را بجا آورد و به سجده رود، و پس از اتمام دو سجده، براى رکعت دوم قیام نماید و حمد و آیه اى از یک سوره را بخواند و به رکوع برود و همین طور مانند رکعت اول ادامه دهد تا تشهد بخواند و سلام دهد و چنانچه بخواهد براى هر رکوعى به یک آیه از سوره اى اکتفا کند، نباید سوره حمد را بیش از یک مرتبه در اول آن رکعت بخواند.
احکام نماز آیات عبارتند از:
حکمتهای نماز آیات، دلایل خواندن نماز آیات و روش خواندن نماز آیات
۱- ثبوت خورشید گرفتگی، ماه گرفتگی یا زلزله با حسّ و مشاهده شخصی یا شهادت دو نفر عادل و یا وسائل و متخصصین رصدخانهها و زلزله سنج در صورت اطمینان، نماز آیات باید خوانده شود.
۲- تنها بر اهالی آن منطقهای که این حوادث به وقوع میپیوندد یا قابل رؤیت باشد، نماز آیات واجب میشود.
۳- زمان خواندن نماز آیات کسوف و خسوف از آغاز گرفتن خورشید و ماه است تا آغاز باز شدن و از این رو باید از وقتی که خورشید یا ماه گرفتگی آغاز میشود شروع به نماز آیات کرد و اگر در همان وقت نماز آیات خوانده نشود، بعداً به قصد قربت بدون نیّت أدا و قضاء آن را به جا آورد مگر در صورت کسوف و خسوف جزئی که شخص تا باز شدن از آن اطلاع نیابد.
۴-زمان خواندن نماز آیات هنگام زلزله و رعد و برق هولناک است که باید بلافاصله خوانده شود و ترک آن معصیت بوده تا آخر عمر واجب خواهد بود و هر وقت خوانده شود به صورت اداء است.
۵- با تکرار این حوادث نماز آیات نیز تکرار باید شود.
*************************************
در روایات کسوف در نیمه ماه رمضان و خسوف در آخر یا اول همان ماه یکی از نشانههای ظهور یاد شده است. «کسوف» در روزهای نخست و روزهای آخر ماه و «خسوف» در روزهای میانی ماه، طبیعی و عادی است؛ ولی خورشیدگرفتگی در وسط ماه یا ماه گرفتگی در اوایل یا آخر آن، ظاهرا امری غیرعادی است و دیدن آن، امکان ندارد. امام باقر (علیهالسّلام) فرمود: «دو نشانه پیش از قیام قائم پدید خواهد آمد: یکی گرفتن خورشید در نیمه ماه رمضان و دیگر، گرفتن ماه در آخر آن.» مردی به امام (علیهالسّلام) عرض کرد: «ای پسر رسول خدا! کسوف در وسط و خسوف در آخر ماه؟! » حضرت فرمود: آری من آنچه را گفتم به آن داناتر هستم. اینها دو نشانهاند که واقع شدن آنها، از زمان هبوط حضرت آدم (علیهالسّلام) سابقه ندارد.
فلسفه این نشانۀ غیرعادی همانند برخی نشانههای دیگر میتواند بیدار کردن مردم، از خواب غفلت و یقین به امر ظهور باشد. به عبارت دیگر، خداوند سبحانه و تعالی در آستانۀ ظهور، برای اقامۀ حجت بر مردم و مطمئن ساختن یاران حضرت مهدی (عجلاللهتعالیفرجهالشریف) به ظهور آن حضرت، چنین پدیدههایی را بر خلاف معمول و به گونۀ معجزه محقق میسازد.
برخی بر این باورند خسوف و کسوف، به گونۀ یاد شده، در چهارچوب حوادث طبیعی و عادی نیز قابل بررسی و تبیین است و برای آن، احتمالها و توجیههایی ذکر کردهاند. البته به این توجیهها نیازی نیست؛ زیرا هیچ اشکالی ندارد که پدیدار شدن آنها به صورت معجزه باشد؛ چون در جهت اقامه حجت و تقویت حق و هدایت مردم است و با قانون معجزه، ناسازگاری ندارد. به علاوه این نشانه، از نشانههای حتمی ظهور نیست و در روایات، به ناگزیر بودن آن اشاره نشده است؛ ازاین رو نمیتوان خسوف و کسوف غیرعادی را از نشانههای قطعی و مسلم ظهور به شمار آورد.